Diş Hekimi | Üsame GÜNDÜZ ×
© 2020 Diş Hekimi | Üsame GÜNDÜZ

Empress

 || Konya Diş Hekimi | Üsame GÜNDÜZ

Tam seramik, full porselen, full seramik, gibi adlar da verilen tam porselen diş kaplama olarak özellikle doğal dişe en yakın estetik sonuç isteyen hastalarda, ön dişlerde kullanılan kaplama çeşididir. Empress diş kaplamalarının içerisinde altyapı malzemesi yoktur. (Örneğin zirkonyum porselen kaplamalar, altyapısı zirkonyum olan porselen diş kaplamalarıdır. ) Full porselen diş kaplamaları ise porselen malzemenin güçlendirilmesi ile elde edilir.

Güçlendirme işlemi için yüksek basınç ile sıkıştırılan porselen üzerine cam seramik yığılması tekniği ile üretilirler. Özellikle ön diş kaplamalarında doğal görünüm arzu ediliyorsa empress diş kaplamalar tercih edilirler. Ön dişlerde birkaç dişin çeşitli nedenlerle kaplanması gerektiği zaman kendi dişlerinize en çok benzeyen ve kaplama olduğu anlaşılmayan tek diş kaplama çeşididir.

Eksik dişlerin olması durumunda köprü gövdesi olarak yeterli dirence sahip olmadıkları için tercih edilmezler. Büyük azı dişlerinde çiğneme kuvvetlerine karşı yeterli direnci gösterilmeyecekleri düşünülse de günümüzde geliştirilmiş empress diş malzemeler arka dişler bölgesinde de uygulanabilmektedir.

 EMPRESS DİŞ KAPLAMASI KİMLER İÇİN UYGUNDUR?   

  1. Gülüş tasarımı öncelikli talebi ol hastalar için Dişlerin birbirleriyle olan harmonisini düzenlemek amacı ile,
  2. Dişlerde form bozukluğu var ise yani dişler olması gerektiği şeklin dışında küçük veya büyük ise, 
  3. Aralıklı dişlerin kapatılması için diğer yöntemler uygun olmadığında iyi sonuçlar almak isteniyor ise, 
  4. Dişler üzerinde çeşitli nedenlerle aşınma olduğu durumlarda doğal diş görüntüsü elde etmek istendiğinde, 
  5. Diş boylarını uzatmak gerekiyor ise,
  6. Diş rengini değiştirmek, özellikle aşırı flor kullanımı ve antibiyotik renklenmeleri gibi diş renklenmesi  sorunu olan vakalar için dişlerin üzerine sadece estetik amaçla kaplamak gerekiyor ise 

doğal oldukları için güçlendirilmiş tam seramik empress diş kaplamalar uygulanabilmektedir.

EMPRESS/FULL PORSELEN HANGİ DİŞLER İÇİN UYGUN?

Tek diş üzerine estetik kaplama uygulanacak vakalarda uygundur. Diş eksikliğinde köprü olarak tercih edilmezler. Özellikle ön 6 diş için kullanılmaya başlayan empress diş kaplamalar günümüzde ön 5 diş için rahatlıkla kullanılabilir olmuştur.

EMPRESS/FULL PORSELEN KAPLAMALAR HANGİ DİŞLER İÇİN UYGUN DEĞİLDİR?

  • Büyük azı dişlerine yapılması tercih edilmez. Daha önce diş kesimi yapılmış dişlerde empress kaplama için uygun diş şekli verilemeyeceği durumlarda kırılmalara neden olacağı için uygun olmayacaktır. 
  • Diş eksikliğinin giderilmesi amacı ile empress diş kaplamalar kullanılması tavsiye edilmez. 
  • Üzerinde metal pivo bulunan kanal tedavili dişlerin empress kaplama ile kaplanması önerilmez. 
  • İmplant üzeri metal abutment kullanıldığında renk sorunu oluşacağı için empress diş kaplamamlar uygun değildir.

HANGİ DURUMLARDA EMPRESS DİŞ KAPLAMALARI UYGUNDUR?

  1. Antibiyotik, fluor kullanımına ve yaşa bağlı renklenmelerde,
  2. Beyazlatma ile sonuç alınamayan kanal tedavili dişlerde,
  3. Doğumsal doku, şekil bozukluğu bulunan dişlerde,
  4. Pozisyon bozukluğu bulunan dişlerde,
  5. Aralık diş dizilimlerinde,
  6. Zamanla fiziksel ve kimyasal olarak aşınmış dişlerde,
  7. Çoklu restorasyon gerekliliği ve gülüş tasarımında empress yapılabilir.

EMPRESS DİŞ KAPLAMA TEDAVİ AŞAMALARI NELERDİR? 

Diş hekiminiz tedavi öncesi fotoğraflarınızı çeker ve dişlerinizden ölçü alır. Diş uyuşturulur. Üzerinden aşındırma yapılır. Kaplama için uygun şekil verildikten sonra dişin ölçüsü alınır. Laboratuvarda diş hazırlanır. Ağızda prova edilir. Renk boyut yüzey özellikleri ve şekli değerlendirilir. Gerekli düzeltmeler var ise laboratuvara gönderilir. Düzenlemeler bittiğinde özel yapıştırıcısı ile diş üzerine yapıştırılır.

EMPRESSLER YAPILIRKEN DİŞSİZ KALIR MIYIM?

Diş kesiminiz yapıldığı aşamada aynı gün size geçici diş kaplamalarınız uygulanacaktır. Dişsiz kalma süresi yoktur.

EMPRESS TEDAVİ SEANSLARI NE KADAR SÜRÜYOR?

Dişin hazırlandığı ilk seans anestezi ile çalışma süresi tek diş için yaklaşık 30 dk. civarıdır. Sonraki seanslar daha kısa sürecektir. Randevularınıza zamanında gelmeniz sizin ve sizden sonraki hastaların beklememesi için özellikle dikkat edilmesi gereken husustur. 

EMPRESS YAPTIRDIKTAN SONRA NE ZAMAN YEMEĞE BAŞLAYABİLİRİM ?

Hemen yiyebilirsiniz.

EMPRESS KAPLAMALAR SOĞUK/SICAK HASSASİYETİNE NEDEN OLUR MU ?

Diş yüzeyinden aşındırma yapıldığı için ilk gülerde hassasiyet hissetmeniz normaldir. Zamanla azalır ve hassasiyet kaybolur. Gerekli olduğunda kanal tedavisi yaparak dişin hassasiyetini ortadan kaldırmak mümkündür. 

EMPRESS DİŞ KAPLAMALARIMA NASIL BAKIM YAPMALIYIM?

Kendi dişleriniz fırçaladığınız gibi çok fazla bastırmadan düzenli diş fırçalaması yapmak yeterlidir. Diş fırçalamada en çok yapılan hatalardan birisi de diş etinden dişe doğru fırçalama yamamaktır. Diş hekiminize nasıl diş fırçalayacağınızı sorduğunuzda size uygulamalı olarak klinikte gösterecektir.

EMPRESS DİŞ KAPLAMASI DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNE NEDEN OLUR MU?

Empress diş kaplamalar kendi dişini gibi güvenle kullanabileceğiniz biyolojik uyumu mükemmel malzemelerdir. Alerji riski yoktur. Diş eti kenarında renklenmeye neden olmazlar

EMPRESSLER YAPIŞTIRILDIKLARI DİŞTEN AYRILABİLİR Mİ?

Empress kaplamalar dişten ayrılmaları söz konusu değildir.

 EMPRESS İLE KAPLANAN DİŞİM, İÇERDEN ÇÜRÜR MÜ ?

Diş ile tam uyumlu oldukları için empress diş kaplamalarının altında bakteri plağı birikimi için elverişli bölge bulunmaz. Bu nedenle diş çürükleri görülmez. Özel yapıştırışı simanı sayesinde diş ile kaplama arasında ağız sıvılarına bağlı çözülme de olmayacağından güvenle uzun yıllar kullanabilirsiniz. 

EMPRESS DÜŞEBİLİR Mİ? KIRILABİLİR Mİ?

Dişinizin üzerine özel yapıştırıcısı ile sabitlendiği için çıkma düşme söz konusu değildir. Yerinden oynamayacağı için kırılma da olmaz. Kendi dişlerimizi kırabilecek şiddette kuvvet aldığında elbette kırılma riski olacaktır.

ZAMANLA EMPRESS KAPLAMALARDA RENK, ŞEKİL DEĞİŞİKLİĞİ  OLUR MU?

Empress diş uygulamasında en büyük avantajlardan birisi de diş kaplama renginin değişmemesidir. Çünkü kullanılan malzeme cam seramiktir. Sigara gibi etkenler ile yüzeyinde seneler içerisinde yüzeyde bir kir tabakası oluşsa bile diş hekimi uygulayacağı diş temizleme seansı ile bunu kolaylıkla temizleyebilir. Önerilen düzenli diş fırçalama işlemi uygulandığında bu işleme de gerek kalmaz.

EMPRESS KAPLAMALAR KOKU YAPARLAR MI?

Asla koku yapmazlar. Ağız kokusunun en büyük nedenlerinden birisi diş eti hastalığıdır. Diş eti ile biyolojik olarak tam uyumlu malzeme olmaları nedeni ile böyle bir soruna yol açmamaktadırlar.

EMPRESS AĞIZ İÇİNDE ALERJİYE NEDEN OLUR MU ?

Biyolojik olarak diş etleri yanak ve diş ile son derece uyumludur. Hiçbir alerjik reaksiyon görülmemiştir. Güvenle kullanılabilen bir diş kaplaması olarak alerji sorunu olan hastalar için rahatlıkla uygulanabilir.

EMPRESS METALE ALERJİSİ OLAN KİŞİLERDE KULLANILABİLİR Mİ?

Empress diş kaplamasında metal olmadığı için, herhangi bir metal alerjisi bulunan hastalarda da güvenle uygulanabilir.  

ESKİ KAPLAMALARIMIN KENARINDA DİŞ ETİMDE GRİ RENK OLUŞUYOR, EMPRESS İLE AYNI SORUNU YAŞAR MIYIM?

Diş etlerinde görülen renklenmeler kaplama içerisinde kullanılan metal malzeme nedeni ile oluşurlar. Tam seramik metalsiz diş kaplaması olan uygulanmada bu durumun oluşması söz konusu değildir. 

MEVCUT KAPLAMALARIM MAT BEYAZ, EMPRESS İLE DOĞAL DİŞ BEYAZLIĞI MÜMKÜN MÜ?

Diş kaplamalarındaki mat görüntü içerisinde bulunan metal rengini kapatmak amacı ile kullanılan opaker adlı malzemeden kaynaklanır. Koyu metal rengi örtmek amacı ile kullanıldığında porselen altında da mat görüntüye neden olan opak tam seramiklerde kullanılmamaktadır. Bu nedenle dişleriniz doğal diş gibi ışığı geçirir ve doğal görünür.

TEK DİŞİMDE ŞEKİL/YER BOZUKLUĞU VAR, EMPRESS İLE KAPLANIRSA ANLAŞILIR MI?

Özellikle tek diş kaplamalarında yandaki dişleri taklit etmek gerektiğinde tercih edilmesi gereken diş kaplama malzemesi empressdir. 

İnviva Medya